ponedeljek, 23. november 2020

Naloge NPH 3. teden

HRVAŠKA   KUHINJA 


1. NALOGA, preberi: 

Zgodovinski vidiki izvora in značilnosti hrvaške kuhinje

Hrvaška, tako kot vsaka druga država na Balkanu, ima svoje izrazito kulinarične tradicije. Izvor hrvaške kuhinje se je pojavil v antičnih časih. Kulinarične preference ljudi na tem ozemlju so strogo razdeljene glede na to, kje so živele - na obali ali na celini moderne Hrvaške. Podobno delitev v hrvaški kuhinji poteka tudi danes. V osrednjem delu Hrvaške, ki združuje Zagreb in Slavonijo, so se pod vplivom slovanskih stikov in kasnejših avstrijskih, arabskih, turških in madžarskih stikov oblikovale kulinarične tradicije.

Zato sta v tem delu Hrvaške zelo priljubljena ovčetina, vsaka ptica, govedina, začimbe, zelenjava, sadje in česen. Na jadranski obali (Istra, Dubrovnik in Dalmacija) so na hrvaško kuhinjo v poznejših obdobjih vplivale grška, rimska in francosko-italijanska kuhinja. Kot rezultat - obilo morskih sadežev v jedilniku, začinjeno z oljčnim oljem, oranžno in limonino lupino, začimbami in zelišči, med katerimi je posebna ljubezen hrvaških kuharjev muškatni orešček, rožmarin, cimet, klinčki, origano in majaron.

Glavna značilnost nacionalne hrvaške kuhinje je torej regionalnost, ki jo danes oblikujejo kuhinje Istre, Dalmacije, Dubrovnika, Slavonije, Like, Podravina, Medimurske, Hrvaškega Zagorja. Med drugimi edinstvenimi značilnostmi je treba povedati o preprostosti osupljivega okusa jedi, ki jih domačini jedo in na počitnice in vsak dan. V hrvaški kuhinji so siri dali vrednost spominka, v tej državi so tako ljubljeni, da Hrvati niso mogli najti najboljšega darila za vsak dopust.

Sodobna hrvaška kuhinja, ki je tradicionalno mediteranska, se še vedno razlikuje po kulinarični avtentičnosti zahodnoevropskih pristopov in tradicij. Hrvati imajo zjutraj dokaj velikodušen zajtrk, jutranji obrok pa je sestavljen iz različnih sendvičev, ki vključujejo šunko, klobase, najljubše hrvaške sire in jajca v kakršni koli obliki, okusno peko, močno aromatično kavo. Za kosilo domačini raje jedo kompleksne jedi - najprej (juhe), vroče (meso ali ribe ter prilogo) in zagotovo sladico.

Za pripravo kulinaričnih mojstrovin hrvaški kuharji uporabljajo kuhanje, cvrtje, kuhanje na odprtem ognju, peko ali kuhanje.

 

2.NALOGA: izberi si eno jed (lahko tudi več) in jo pripravi.

Naloge SPH 3. teden

1.Naloga: BELJAKOVINE IN BELJAKOVINSKA ŽIVILA

  • Beljakovine delimo na enostavne beljakovine ali PROTEINE in sestavljene beljakovine ali PROTEIDE.

  • Preberi:








Mleko je edina in osnovna hrana vseh sesalcev.Njegova BIOLOŠKA VREDNOST je zelo visoka. Iz črevesa prehaja v kri 93% hranilnih snovi. Čim več beljakovin se da zgraditi iz beljakovin, ki so v živilih, večja je BIOLOŠKA VREDNOST teh živil.




2. Naloga:  pri kuhanju opazuj kaj se dogaja z beljakovinami, ki so v mesu.

Domača goveja juha ali župa

 

Le koga goveja juha ne spomni na otroštvo, mamo in/ali babico, ki sta jo skrbno pripravljali za družino. Za tipično nedeljsko kosilo je bila včasih na mizi vedno domača goveja juha ali župa. In če sem je bila včasih kot otrok že naveličana, se mi zdaj zdi, da bolj kot gredo leta, raje jo imam. Z leti jo začneš vedno bolj ceniti in si želiš, da bi jo čim večkrat jedel. Čeprav ni nobena znanost narediti bistro juho, se je za res dobro govejo juho oz. domačo “župo”, kot ji pristno pravimo, treba vsaj malo potruditi, če želiš, da je res krepostna in polnega okusa. Ta recept je dobra ideja, kako narediti močno govejo juho, ki jo v današnjem času premalokrat jemo




Pripomočki za pripravo goveje juhe:

  • deska za rezanje
  • nož
  • večji lonec (najbolje 5-litrski) s pokrovko
  • cedilo
  • zajemalka
  • ponev
  • kuhalnica

 

Domača goveja juha – sestavine

za 6 oseb:


  • velik kos govedine (vsaj 600 g mesa in kakšna kost, a raje še več)
  • nekaj litrov vode (3l-5l)
  • 3 korenčke
  • 1 čebulo, ki jo zrežeš na pol in popečeš na električni plošči, da počrni
  • Peteršilj ,zelenje in korenina
  • manjši por
  • košček zelene
  • 4 stroke česna
  • 2 čajni žlički soli in nekaj zrn popra,lovorov list
  • po želji lahko še soli in govejo kocko (ni nujno)
  • rezanci za juho
  • (po želji lahko še več zelenjave: paradižnik, brokoli, listi cvetače, brokolija, zelene, paprika …)

 

Postopek priprave goveje juhe:

 

Meso skrbno izberemo – naj bo sveže, svetlo in nič hudega, če je bolj mastno, saj bo juha bolj  močna. Najprej ga operemo.



V lonec nalijemo nekaj litrov mrzle vode (jaz sem dala3,5l) in dodamo meso s kostjo in vso jušno zelenjavo, ter popečeno čebulo ( čebule ne olupimo, samo prerežemo na polovico).Med kuhanjem dodamo poper v zrnju in lovorov list. Na vrhu juhe se bodo pojavile pene (to so beljakovine, ki so se izlužile iz mesa), pen ne odstranjujemo, ker dajo juhi dober okus. Juho kuhamo 2-3 ure. Juha mora komaj opazno vreti. Preden juho odcedimo jo pustimo ob kraju štedilnika, da se zbistri.