HRVAŠKA KUHINJA
1. NALOGA, preberi:
Zgodovinski vidiki izvora in značilnosti hrvaške kuhinje
Hrvaška, tako kot vsaka druga država na Balkanu, ima svoje
izrazito kulinarične tradicije. Izvor hrvaške kuhinje se je pojavil v antičnih
časih. Kulinarične preference ljudi na tem ozemlju so strogo razdeljene glede
na to, kje so živele - na obali ali na celini moderne Hrvaške. Podobno delitev
v hrvaški kuhinji poteka tudi danes. V osrednjem delu Hrvaške, ki združuje
Zagreb in Slavonijo, so se pod vplivom slovanskih stikov in kasnejših
avstrijskih, arabskih, turških in madžarskih stikov oblikovale kulinarične
tradicije.
Zato sta v tem delu Hrvaške zelo priljubljena ovčetina,
vsaka ptica, govedina, začimbe, zelenjava, sadje in česen. Na jadranski obali
(Istra, Dubrovnik in Dalmacija) so na hrvaško kuhinjo v poznejših obdobjih
vplivale grška, rimska in francosko-italijanska kuhinja. Kot rezultat - obilo
morskih sadežev v jedilniku, začinjeno z oljčnim oljem, oranžno in limonino
lupino, začimbami in zelišči, med katerimi je posebna ljubezen hrvaških
kuharjev muškatni orešček, rožmarin, cimet, klinčki, origano in majaron.
Glavna značilnost nacionalne hrvaške kuhinje je torej
regionalnost, ki jo danes oblikujejo kuhinje Istre, Dalmacije, Dubrovnika,
Slavonije, Like, Podravina, Medimurske, Hrvaškega Zagorja. Med drugimi
edinstvenimi značilnostmi je treba povedati o preprostosti osupljivega okusa
jedi, ki jih domačini jedo in na počitnice in vsak dan. V hrvaški kuhinji so
siri dali vrednost spominka, v tej državi so tako ljubljeni, da Hrvati niso
mogli najti najboljšega darila za vsak dopust.
Sodobna hrvaška kuhinja, ki je tradicionalno mediteranska,
se še vedno razlikuje po kulinarični avtentičnosti zahodnoevropskih pristopov
in tradicij. Hrvati imajo zjutraj dokaj velikodušen zajtrk, jutranji obrok pa
je sestavljen iz različnih sendvičev, ki vključujejo šunko, klobase, najljubše
hrvaške sire in jajca v kakršni koli obliki, okusno peko, močno aromatično
kavo. Za kosilo domačini raje jedo kompleksne jedi - najprej (juhe), vroče
(meso ali ribe ter prilogo) in zagotovo sladico.
Za pripravo kulinaričnih mojstrovin hrvaški kuharji
uporabljajo kuhanje, cvrtje, kuhanje na odprtem ognju, peko ali kuhanje.
2.NALOGA: izberi si eno jed (lahko tudi več) in jo
pripravi.