ponedeljek, 23. november 2020

Naloge NPH 3. teden

HRVAŠKA   KUHINJA 


1. NALOGA, preberi: 

Zgodovinski vidiki izvora in značilnosti hrvaške kuhinje

Hrvaška, tako kot vsaka druga država na Balkanu, ima svoje izrazito kulinarične tradicije. Izvor hrvaške kuhinje se je pojavil v antičnih časih. Kulinarične preference ljudi na tem ozemlju so strogo razdeljene glede na to, kje so živele - na obali ali na celini moderne Hrvaške. Podobno delitev v hrvaški kuhinji poteka tudi danes. V osrednjem delu Hrvaške, ki združuje Zagreb in Slavonijo, so se pod vplivom slovanskih stikov in kasnejših avstrijskih, arabskih, turških in madžarskih stikov oblikovale kulinarične tradicije.

Zato sta v tem delu Hrvaške zelo priljubljena ovčetina, vsaka ptica, govedina, začimbe, zelenjava, sadje in česen. Na jadranski obali (Istra, Dubrovnik in Dalmacija) so na hrvaško kuhinjo v poznejših obdobjih vplivale grška, rimska in francosko-italijanska kuhinja. Kot rezultat - obilo morskih sadežev v jedilniku, začinjeno z oljčnim oljem, oranžno in limonino lupino, začimbami in zelišči, med katerimi je posebna ljubezen hrvaških kuharjev muškatni orešček, rožmarin, cimet, klinčki, origano in majaron.

Glavna značilnost nacionalne hrvaške kuhinje je torej regionalnost, ki jo danes oblikujejo kuhinje Istre, Dalmacije, Dubrovnika, Slavonije, Like, Podravina, Medimurske, Hrvaškega Zagorja. Med drugimi edinstvenimi značilnostmi je treba povedati o preprostosti osupljivega okusa jedi, ki jih domačini jedo in na počitnice in vsak dan. V hrvaški kuhinji so siri dali vrednost spominka, v tej državi so tako ljubljeni, da Hrvati niso mogli najti najboljšega darila za vsak dopust.

Sodobna hrvaška kuhinja, ki je tradicionalno mediteranska, se še vedno razlikuje po kulinarični avtentičnosti zahodnoevropskih pristopov in tradicij. Hrvati imajo zjutraj dokaj velikodušen zajtrk, jutranji obrok pa je sestavljen iz različnih sendvičev, ki vključujejo šunko, klobase, najljubše hrvaške sire in jajca v kakršni koli obliki, okusno peko, močno aromatično kavo. Za kosilo domačini raje jedo kompleksne jedi - najprej (juhe), vroče (meso ali ribe ter prilogo) in zagotovo sladico.

Za pripravo kulinaričnih mojstrovin hrvaški kuharji uporabljajo kuhanje, cvrtje, kuhanje na odprtem ognju, peko ali kuhanje.

 

2.NALOGA: izberi si eno jed (lahko tudi več) in jo pripravi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar