1.Naloga: BELJAKOVINE IN BELJAKOVINSKA ŽIVILA
- Beljakovine delimo na enostavne beljakovine ali PROTEINE in sestavljene beljakovine ali PROTEIDE.
- Preberi:
Domača goveja juha ali župa
Le koga goveja juha ne spomni na otroštvo, mamo in/ali babico, ki sta jo skrbno pripravljali za družino. Za tipično nedeljsko kosilo je bila včasih na mizi vedno domača goveja juha ali župa. In če sem je bila včasih kot otrok že naveličana, se mi zdaj zdi, da bolj kot gredo leta, raje jo imam. Z leti jo začneš vedno bolj ceniti in si želiš, da bi jo čim večkrat jedel. Čeprav ni nobena znanost narediti bistro juho, se je za res dobro govejo juho oz. domačo “župo”, kot ji pristno pravimo, treba vsaj malo potruditi, če želiš, da je res krepostna in polnega okusa. Ta recept je dobra ideja, kako narediti močno govejo juho, ki jo v današnjem času premalokrat jemo
Pripomočki za pripravo goveje juhe:
- deska za rezanje
- nož
- večji lonec (najbolje 5-litrski) s pokrovko
- cedilo
- zajemalka
- ponev
- kuhalnica
Domača goveja juha – sestavine
za 6 oseb:
- velik kos govedine (vsaj 600 g mesa in kakšna
kost, a raje še več)
- nekaj litrov vode (3l-5l)
- 3 korenčke
- 1 čebulo, ki jo zrežeš na pol in popečeš na
električni plošči, da počrni
- Peteršilj ,zelenje in korenina
- manjši por
- košček zelene
- 4 stroke česna
- 2 čajni žlički soli in nekaj zrn popra,lovorov
list
- po želji lahko še soli in govejo kocko (ni nujno)
- rezanci za juho
- (po želji lahko še več zelenjave: paradižnik,
brokoli, listi cvetače, brokolija, zelene, paprika …)
Postopek priprave goveje juhe:
Meso skrbno izberemo – naj bo sveže, svetlo in nič hudega, če je bolj
mastno, saj bo juha bolj močna. Najprej
ga operemo.
V lonec nalijemo nekaj litrov mrzle vode (jaz sem dala3,5l) in dodamo meso
s kostjo in vso jušno zelenjavo, ter popečeno čebulo ( čebule ne olupimo, samo
prerežemo na polovico).Med kuhanjem dodamo poper v zrnju in lovorov list. Na
vrhu juhe se bodo pojavile pene (to so beljakovine, ki so se izlužile iz mesa),
pen ne odstranjujemo, ker dajo juhi dober okus. Juho kuhamo 2-3 ure. Juha mora
komaj opazno vreti. Preden juho odcedimo jo pustimo ob kraju štedilnika, da se
zbistri.
Ni komentarjev:
Objavite komentar