ITALIJANSKA KUHINJA
Italijanska kuhinja je zelo raznolika, saj lahko že med
jedmi sosednjih pokrajin opazimo velike razlike. Tako se na primer sicilijanska
kuhinja močno razlikuje od lombardske in furlanske. Slovita polenta in dobra
rižota nista priljubljeni povsod, sta pa zelo značilni za severno Italijo.
Vendar pa navkljub tolikšni raznolikosti lahko razberemo nekaj skupnih
značilnosti italijanske kuhinje. Posebnosti, ki jih uvrščamo med začetne jedi,
so testenine in riž, med glavnimi jedmi pa
izstopajo dobrote iz mesa in rib.
Naloga:
Pripravi eno italijansko jed po lastnem izboru. Celotni postopek dela skupaj z receptom oddaj v spletno učilnico.
Preberi, da se boš lažje odločil/a, katero jed boš
pripravil/a.
PREDJEDI
Predjedi v italijanski kuhinji niso nikoli imele tako velike vloge kot v drugih
evropskih kuhinjah. Odkar pa v kuharski umetnosti vedno bolj prevladujejo
mednarodni vplivi, so tudi v Italiji predjedi vse bolj priljubljene. Stari
Rimljani so predjedi imenovali "antecoena" in so jih postregli
na začetku obeda. Njihove predjedi so bile jajca, olive, pikantne klobase,
solate, rakci in omake iz školjk. V današnjem času pa se je povečala izbira
zelenjave in rib, namesto nekdanjih klobas pa imamo danes vrsto narezkov. Med
najbolj okusne predjedi spadajo melone s pršutom, marinirane olive in solata iz mocarele in paradižnika.
TESTENINE
Po izročilu naj bi srednjeveški popotnik Marco Polo v Italijo pripeljal recept
za prve testenine, in sicer iz daljne Kitajske. Tudi v najbolj preprostem domu
je pripravljanje testenin pravi obed, specialni recept stare mame pa skoraj
sestavni del družinskega premoženja. Večino testenin seveda danes izdelujejo že
industrijsko, vendar je še vedno najboljša doma narejena pasta s
posebno omako »sugom«, katere recept se vedno znova prenaša iz roda v rod.
Ko se lotimo italijanske kuhinje, je prav, da poznamo osnovni recept za pripravo italijanskih
testenin. Lahko
si pripravimo špagete z bolonjsko omako, zelo znani in okusni pa so tudi špageti amatriciana in špageti carbonara. Prava posebnost pa so zagotovo špageti s tradicionalnim genovskim pestom. Italijanska kuhinja ponuja pestro paleto
priprave raviolov (mesnih, skutnih, špinačnih in podobno).
Zanimivi pa so tudi tortelini, ki jih prav tako pripravljamo z
različnimi nadevi.
PICA
Vsi zmotno mislimo, da pica izvira iz Italije, a pravzaprav so podobno
jed pripravljali že v stari Grčiji. Trdo nekvašeno testo so premazali z
olivnim oljem, dodali tipične sredozemske začimbe, nato pa so vse skupaj spekli
na vročem kamnu. Čeprav je bila pica prvotno hrana revežev, so jo kmalu
vzljubili tudi višji sloji. Po razširjenih trgovskih poteh je recept pripotoval
tudi v Italijo, kjer so ga v roke vzeli kuharski mojstri iz Neaplja, ki so
testu dodali tipično okroglo obliko ter ga začinili z olivnim oljem in s
česnom. Danes poznamo nešteto različnih vrst pice, ki jo obogatijo različni okusi in pestra
uporaba začimb.