ponedeljek, 9. november 2020

Naloge drugi teden

 ITALIJANSKA KUHINJA

 

Italijanska kuhinja je zelo raznolika, saj lahko že med jedmi sosednjih pokrajin opazimo velike razlike. Tako se na primer sicilijanska kuhinja močno razlikuje od lombardske in furlanske. Slovita polenta in dobra rižota nista priljubljeni povsod, sta pa zelo značilni za severno Italijo. Vendar pa navkljub tolikšni raznolikosti lahko razberemo nekaj skupnih značilnosti italijanske kuhinje. Posebnosti, ki jih uvrščamo med začetne jedi, so testenine in riž, med glavnimi jedmi pa izstopajo dobrote iz mesa in rib.

Naloga:

Pripravi eno italijansko jed po lastnem izboru. Celotni postopek dela skupaj z receptom oddaj v spletno učilnico.

Preberi, da se boš lažje odločil/a, katero jed boš pripravil/a.


PREDJEDI


Predjedi v italijanski kuhinji niso nikoli imele tako velike vloge kot v drugih evropskih kuhinjah. Odkar pa v kuharski umetnosti vedno bolj prevladujejo mednarodni vplivi, so tudi v Italiji predjedi vse bolj priljubljene. Stari Rimljani so predjedi imenovali "antecoena" in so jih postregli na začetku obeda. Njihove predjedi so bile jajca, olive, pikantne klobase, solate, rakci in omake iz školjk. V današnjem času pa se je povečala izbira zelenjave in rib, namesto nekdanjih klobas pa imamo danes vrsto narezkov. Med najbolj okusne predjedi spadajo 
melone s pršutommarinirane olive in solata iz mocarele in paradižnika.



TESTENINE


Po izročilu naj bi srednjeveški popotnik Marco Polo v Italijo pripeljal recept za prve testenine, in sicer iz daljne Kitajske. Tudi v najbolj preprostem domu je pripravljanje testenin pravi obed, specialni recept stare mame pa skoraj sestavni del družinskega premoženja. Večino testenin seveda danes izdelujejo že industrijsko, vendar je še vedno najboljša doma narejena pasta s posebno omako »sugom«, katere recept se vedno znova prenaša iz roda v rod.
Ko se lotimo italijanske kuhinje, je prav, da poznamo 
osnovni recept za pripravo italijanskih testenin. Lahko si pripravimo špagete z bolonjsko omako, zelo znani in okusni pa so tudi špageti amatriciana in špageti carbonara. Prava posebnost pa so zagotovo špageti s tradicionalnim genovskim pestom. Italijanska kuhinja ponuja pestro paleto priprave raviolov (mesnih, skutnih, špinačnih in podobno). Zanimivi pa so tudi tortelini, ki jih prav tako pripravljamo z različnimi nadevi.



PICA


Vsi zmotno mislimo, da pica izvira iz Italije, a pravzaprav so podobno jed pripravljali že v stari Grčiji. Trdo nekvašeno testo so premazali z olivnim oljem, dodali tipične sredozemske začimbe, nato pa so vse skupaj spekli na vročem kamnu. Čeprav je bila pica prvotno hrana revežev, so jo kmalu vzljubili tudi višji sloji. Po razširjenih trgovskih poteh je recept pripotoval tudi v Italijo, kjer so ga v roke vzeli kuharski mojstri iz Neaplja, ki so testu dodali tipično okroglo obliko ter ga začinili z olivnim oljem in s česnom. Danes poznamo 
nešteto različnih vrst pice, ki jo obogatijo različni okusi in pestra uporaba začimb.

Naloge za drugi teden

Glavni vir ogljikovih hidratov so žita in žitni izdelki



Specite kruh, rogljičke, štručke, kajzerice za vašo družino.

Recepti:


  • Kvašeni rogljički